Objavljeno 27 Svibanj 2015
Ispis

U Mariboru je od 19. do 21. svibnja 2015. godine održan posljednji međunarodni koordinacijski sastanak partnera i finalna konferencija projekta GREEN PARTNERSHIPS. Projekt GREEN PARTNERSHIPS odvijao se od siječnja 2013. do svibnja 2015. godine, u sklopu 5. poziva Programa Mediteran (MED) čija je tema bila „Inovacije za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost". U projektu je sudjelovalo 12 partnera iz 11 zemalja, a vodeći partner bio je Institut za poljoprivredu i šumarstvo iz Maribora. Hrvatski partner u projektu bio je Zavod za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije, a ostali partneri su: Energetska agencija Podravje (Slovenija), Općina Lakatamija (Cipar), GERES – grupa za okoliš i obnovljivu energiju (Francuska), Tehničko sveučilište Kreta (Grčka), Kyoto Club (Italija), AREANATejo – Regionalna agencija za okoliš i energiju (Portugal), Gradsko vijeće Granollersa (Španjolska), Poljoprivredno sveučilište Tirana (Albanija), Hidroinženjerski institut Sarajevo (BiH), te Institut za strateške studije i prognoze (Crna Gora). Ukupni budžet projekta iznosi 1.976.060 €, od čega je Zavod imao na raspolaganju 104.700 €.
Na finalnoj konferenciji prisustvovalo je preko 80 sudionika, prvenstveno stručnjaka s područja korištenja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Sudionicima skupa obratili su se direktor Instituta za poljoprivredu i šumarstvo iz Maribora, predsjednik slovenske poljoprivredne i šumarske komore, predsjednik Udruge gradova i općina Republike Slovenije, predstavnici slovenskih ministarstava te slovenska dobitnica Nobelove nagrade za mir Lučka Kajfež Bogataj, klimatologinja s Biotehnološkog fakulteta iz Ljubljane. Osim toga, važnost održivog razvitka naglašena je i u prezentacijama predstavnika nekoliko europskih udruženja: Lokalne vlasti za održivost (ICLEI), Europske federacije agencija i regija za energiju i okoliš (FEDERANE) te Sporazuma gradonačelnika (Covenant of Mayors).
Svi partneri imali su mogućnost predstaviti rezultate svojih aktivnosti unutar projekta u sklopu održanih panel diskusija, na kojima su glavne teme bile: energetska učinkovitost u javnoj sferi, doprinos lokalnih partnerstva u implementaciji energetskih strategija te zakonski, tehnički i financijski okviri za prevladavanje prepreka i pronalazak optimalnih rješenja. Najvažniji rezultati Zavoda ostvareni su provedbom tri akcijska plana u kojima su izrađeni Glavni projekt postavljanja solarnih panela na zgradu Doma za starije i nemoćne osobe u Koprivnici, energetski certifikat i Glavni projekt energetske obnove Osnovne škole Grigor Vitez, Sveti Ivan Žabno te studija isplativosti izgradnje postrojenja na biomasu u gradu Đurđevcu.
Posljednji dan partneri su sudjelovali u stručnom obilasku primjera dobre prakse korištenja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Organiziran je posjet hidroelektrani „Fala" na rijeci Dravi, postrojenju na drvnu sječku u Općini Lenart te rasadniku orhideja u Dobrovniku kao primjeru korištenja geotermalne vode i bioplina.

     

Google Maps lokacija sjedišta
<<  Srpanj 2024  >>
 Po  Ut  Sr  Če  Pe  Su  Ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Partneri

Koprivničko-križevačka županija
Pora
Zaštita prirode Koprivničko-križevačke županije

Projekti

Završeni
 
 
Natreg

 

Attract See