Objavljeno 09 Prosinac 2015
Ispis

MINATURA2020 - Ležišta mineralnih sirovina od javnog značenja

 

Novi EU projekt pod nazivom MINATURA2020 - Razvojni koncept za Europski okvir ležišta mineralnih sirovina, financiran od strane Europske komisije Programa OBZOR 2020., započet je početkom 2015. godine kao odgovor na društvene potrebe očuvanja ležišta mineralnih sirovina od javnog značenja za budućnost.
Eksploatacija izvornih ležišta mineralnih sirovina u Europi je neophodna ukoliko želimo da potrebe europskog društva budu zadovoljene na održiv način. Da bi se ostvario ovaj cilj, društvo treba osigurati učinkovit pristup koji bi omogućio istraživanje i eksploataciju tih ležišta mineralnih sirovina bez ugrožavanja potreba sadašnjih i budućih generacija. U skladu s tim potencijal iskoristivosti ležišta mineralnih sirovina (uključujući napuštene povijesne rudarske lokacije) treba vrednovati osobito u odnosu na druge načine korištenja prostora i ciljeve zaštite okoliša. Prosudba između eksploatacije mineralnih sirovina i drugih načina korištenja prostora predstavlja izazov koji zahtijeva stručne dokaze.
Kao odgovor na ovaj izazov novi projekt Europske unije MINATURA2020, financiran od strane Europske komisije, u sklopu programa OBZOR 2020. za istraživanja i inovacije (Research & Innovation - R&I), započet je u veljači 2015. godine. Glavni cilj ovog trogodišnjeg projekta je razviti koncepciju i metodologiju za određivanje posebne zaštite „Ležišta mineralnih sirovina od javnog značenja" („Mineral deposits of Public Importance" - MdoPI) kako bi se osiguralo njihovo najbolje korištenje u budućnosti s namjerom usklađivanja s europskim propisima, smjernicama ili političkim okvirima. S obzirom na to da političko-planski okvir sadrži načelo održivosti eksploatacije mineralnih sirovina, kao i za ostale resurse/korištenje prostora po sektorima, predstavlja pokretačku snagu projekta MINATURA2020.
Predvođena Agencijom za međunarodnu politiku mineralnih sirovina - MinPol (Austrija), MINATURA2020 koristi veliko iskustvo i snagu međunarodnog konzorcija sastavljenog od 24 partnera iz 16 zemalja članica Europske unije (Austrija, Belgija, Hrvatska, Francuska, Mađarska, Italija, Irska, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Velika Britanija) i tri ne članice EU (Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija). Svi projektni partneri imaju zapažene uspjehe na projektima nacionalne, međunarodne i gospodarske razine i aktivni su učesnici u međunarodnoj zajednici mineralnih sirovina. Poseban naglasak bit će na pan-europskoj primjeni i sinergijskim učincima projekta. Prema tome, konzorcij ima za cilj u razmatranje uključiti što veći broj europskih zemalja. U tom smislu, radionice zainteresiranih dionika projekta bit će organizirane u brojnim europskim zemljama u 2016. godini kako bi se prikupio veliki broj ulaznih podataka na temu Ležišta mineralnih sirovina od javnog značenja.

 

http://minatura2020.eu/

 

 

Google Maps lokacija sjedišta
<<  Srpanj 2024  >>
 Po  Ut  Sr  Če  Pe  Su  Ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Partneri

Koprivničko-križevačka županija
Pora
Zaštita prirode Koprivničko-križevačke županije

Projekti

Završeni
 
 
Natreg

 

Attract See