Objavljeno 01 Prosinac 2014
Ispis

 

U organizaciji Zavoda za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije održana je 27.11.2014. godine druga radionica u sklopu EU projekta Green Partnerships u dvorani Doma za starije i nemoćne osobe u Koprivnici. Tema radionice bila je energetska efikasnost, a ukupno je prisustvovalo 28 dionika iz regionalne i lokalne samouprave, javnih poduzeća i javnih ustanova s područja Koprivničko-križevačke županije te distributeri energije, projektanti i predstavnici nevladinih organizacija. Prisutne je u ime Zavoda za prostorno uređenje pozdravio ravnatelj Zlatko Filipović te koordinator projekta Mladen Matica koji je ujedno predstavio i provođenje projekta Green Partnerships (koji se provodi u sklopu Programa MED) na području Koprivničko-križevačke županije.
Martina Lauš, iz Zavoda za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije, prezentirala je prisutnima principe planiranja, projektiranja i gradnje energetski učinkovitih i održivih građevina na temelju bioklimatskog pristupa arhitekturi. Radovan List, voditelj pododsjeka za energetiku, promet i poslove zaštite i spašavanja u KKŽ, predstavio je mogućnosti financijske potpore fizičkim osobama pri investiranju u povećanje energetske učinkovitosti objekata i korištenju obnovljivih izvora energije u kućanstvima na području Koprivničko-križevačke županije. Miroslav Hodić, Studio HM, objasnio je načine proračuna potrošnje energije i mjere postizanja energetske učinkovitosti kod zgrada te postupak izrade energetskog certifikata.
Glavni zaključci radionice su: potreba uspostave holističkog pristupa u održivom razvoju koji podrazumijeva redizajn industrije, korištenja materijala i trgovine, težnja za korištenjem metoda projektiranja koje će rezultirati uštedama energije, potencijal primjene tradicijskih elemenata arhitekture proizašle iz klimatskih karakteristika podneblja u kombinaciji s novim tehnologijama, važnost „brownfield" lokacija u prostornom planiranju te mogućnosti financiranja projekata obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti zahvaljujući osiguranim sredstvima Županije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Na kraju radionice održan je obilazak zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica prilikom kojeg je objašnjen postojeći sustav grijanja vode te mogućnosti uštede ugradnjom solarnih panela. Tehnička dokumentacija za projekt ugradnje solarnih panela, na temelju koje je moguća prijava na natječaje za sufinanciranje izvedbe, izrađena je u sklopu Green Partnerships projekta.
Više o projektu možete pronaći na web stranicama Zavoda za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije (http://www.prostorno-kkz.hr/) i na službenim stranicama Green Partnerships projekta (http://www.greenpartnerships.eu/).

 

 

 

Google Maps lokacija sjedišta
<<  Svibanj 2024  >>
 Po  Ut  Sr  Če  Pe  Su  Ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Partneri

Koprivničko-križevačka županija
Pora
Zaštita prirode Koprivničko-križevačke županije

Projekti

Završeni
 
 
Natreg

 

Attract See