Objavljeno 12 Studeni 2014
Ispis

 

Zavod za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije, partner u projektu Green Partnerships (Lokalna partnerstva za zelenije gradove i regije), organizirao je 10. studenog 2014. prvu stručnu radionicu o obnovljivim izvorima energije u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Koprivnici. Radionici je prisustvovalo četrdesetak dionika regionalne i lokalne samouprave, javnih poduzeća i javnih ustanova s područja Koprivničko-križevačke županije te distributeri energije, projektanti i predstavnici nevladinih organizacija. Teme radionice bile su mogućnosti korištenja i financiranja obnovljivih izvora energije s naglaskom na biomasu i sunčevu energiju.

Prisutne je ispred Koprivničko-križevačke županije pozdravio dožupan Darko Sobota, zatim ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Zlatko Filipović, te koordinator projekta Mladen Matica.

U sklopu radionice raspravljalo se o Strategiji korištenja obnovljivih izvora energije na području Koprivničko-križevačke županije s aspekta prostornog planiranja, te o rezultatima projekta GEO SEE koje je predstavila Regionalna energetska agencija Sjever. Predsjednik Hrvatske udruge za biomasu-sekcija HŠD, gosp. Josip Dundović, predstavio je model Güssing kao primjer dobre prakse u korištenju biomase, dok je direktor tvrtke relatio ES Adria d.o.o., gosp. Jurica Gregurić, pojasnio mogućnosti ulaganja u sunčane elektrane. Predstavnik HEP-a Elektra Koprivnica, gosp. Davor Dujnić, prisutnima je izlagao o distribuiranim izvorima priključenim na mrežu i pojasnio proceduru priključenja na mreže za potencijalne proizvođače, a predstavnik Zagrebačke banke, gosp. Miljenko Rimac, predstavio je mogućnosti financiranja projekata vezanih uz obnovljive izvore energije.

Osnovni zaključci radionice su potreba za diversifikacijom obnovljivih izvora energije, težnja za korištenjem izvora obnovljivih izvora energije na mjestu potrošnje energije i potreba za boljom zakonskom regulativom u svezi toplinske energije. S obzirom na sredstva koja se iz EU fondova mogu koristiti za obnovljive izvore energije potrebno je poticati ovakvu vrstu projekata na područjima gdje postoje mogućnosti.

Green Partnerships projekt nastavlja sa svojim aktivnostima pa je tako već krajem ovoga mjeseca najavljena i druga, ujedno i posljednja radionica ovoga projekta, na kojoj će naglasak biti na energetskoj učinkovitosti.

 

   

  

 

 

   

 

Google Maps lokacija sjedišta
<<  Lipanj 2024  >>
 Po  Ut  Sr  Če  Pe  Su  Ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Partneri

Koprivničko-križevačka županija
Pora
Zaštita prirode Koprivničko-križevačke županije

Projekti

Završeni
 
 
Natreg

 

Attract See